Het eerste vaccin is op 26 januari gegeven aan cliënten die onder de zorg van de specialist ouderengeneeskunde vallen. Het tweede vaccin hebben deze cliënten op 23 februari gekregen. Cliënten die onder hun eigen huisarts vallen, hebben nu hun eerste prik gehad. De tweede prik volgt later. De datum daarvoor is momenteel nog niet bekend.
Bewoners en/of hun eerste contactpersoon hebben zelf een uitnodiging ontvangen met daarbij informatie over het vaccin en een toestemmingsverklaring. Deze toestemmingsverklaring is noodzakelijk om te kunnen en mogen vaccineren.
Bewoners die het eerst gevaccineerd zijn, hebben het Pfizer vaccin gekregen. De bewoners die onder behandeling staan van hun eigen huisarts worden gevaccineerd met het Moderna vaccin.
De vaccins Pfizer en Moderna bestaat uit 2 prikken, die in de bovenarm worden toegediend.
Cliënten van Amstelring krijgen de vaccinatie via Amstelring.
Vaccinaties zorgen voor (een bepaalde mate van) immuniteit. Dat betekent dat we het coronavirus op termijn onder de duim krijgen. Het wil niet zeggen dat niemand meer corona kan krijgen, maar vaccinaties kunnen uiteindelijk leiden tot minder coronazieken, minder ziekenhuisopnames van coronapatiënten en minder sterfgevallen als gevolg van corona. Vaccinaties kunnen ervoor zorgen dat de sociale bewegingsvrijheid toeneemt. Als voldoende mensen gevaccineerd zijn, komt er hopelijk ruimte om de maatregelen af te bouwen. Helaas kunnen we hier nog geen einddatum voor vaststellen, omdat de maatregelen afhankelijk blijven van het aantal coronabesmettingen.
Een goed werkend en veilig vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de pandemie. Daarom is er wereldwijd veel onderzoek gedaan en zijn verschillende vaccins in ontwikkeling. Voor een vaccin tegen corona gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins en geneesmiddelen. De vaccins zijn al uitgebreid getest onder duizenden vrijwilligers. Voor meer informatie over de ontwikkeling van de vaccins, kijk op de website www.coronavaccinatie.nl of bel met het infonummer van de GGD: 0800-1351 (bron: Rijksoverheid).
Uit de onderzoeken komt naar voren dat de vaccins veilig zijn en voor veruit de meeste mensen geen of milde bijwerkingen geven. Uit de bijsluiters valt op te maken dat er maar weinig ernstige bijwerkingen te verwachten zijn. Er wordt gewaarschuwd voor ongewenste reactie bij mensen die in het verleden een ernstige allergische reactie hebben gekregen op een ander vaccin, medicijnen of voedsel (bron RIVM).
Door intensieve en wereldwijde samenwerkingen, grootschalige onderzoeken én het versnellen van de bureaucratische processen, werd het mogelijk om in veel kortere tijd dan gebruikelijk een COVID-vaccin te ontwikkelen. Daarnaast was er al veel voorwerk gedaan door eerdere onderzoeken naar coronavirussen zoals bijvoorbeeld SARS (bron: Rijksoverheid).
Nee, vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Amstelring vindt het dus belangrijk dat medewerkers, cliënten en hun naasten goed nadenken over hun keuze en wat zij kunnen betekenen voor zichzelf en voor anderen. Maar ook al is het een individuele keuze, we kunnen de pandemie alleen beteugelen als de meeste mensen zich wel laten inenten (bron Actiz).
Nee, voorlopig blijven onze zorgmedewerkers met de beschermingsmaatregelen werken zoals we dat nu ook doen. Er moet in Nederland een bepaalde vaccinatiegraad bereikt zijn voordat maatregelen en richtlijnen afgebouwd kunnen worden (bron RIVM).
Ja. Er zijn RIVM-Vertalingen in het Arabisch, Engels, Pools en Turks over vaccinatie tegen het coronavirus.
Vragen over de werking van het vaccin voor u persoonlijk kunt u stellen aan de huisarts of specialist ouderengeneeskunde. Heeft u een vraag voor de GGD? Bel dan naar infonummer 0800-1351. Op deze website vindt u meer informatie over het vaccineren: www.coronavaccinatie.nl. Op de website van het RIVM staan nog meer vragen en antwoorden.