Sinds 1 januari 2020 geldt de Wet zorg en dwang (Wzd). Het jaar 2020 diende als overgangsjaar om de wet te kunnen implementeren. De zorg voor ouderen met dementie moet volgens deze wet zoveel mogelijk op vrijwillige basis - dus zonder dwang - plaatsvinden. De kern van de wet ‘Nee, tenzij’ stimuleert ons om hier nog kritischer naar te kijken en sluit aan op het beleid dat Amstelring jaren geleden al inzette; namelijk het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen.
In 2020 zat de uitdaging hem voornamelijk in het praktisch uitvoerbaar maken van de wet, waaronder de administratieve taken, het scholen van professionals, het uitrollen van de te volgen procedure van besluitvorming onvrijwillige zorg (OVZ) tot en met de evaluatie hiervan met de benodigde professionals. Vanuit de professionals bleek dat er veel onduidelijkheid is over het verwerken van de onvrijwillige zorg in de zorgsystemen en hoe daarnaast de evaluaties moeten plaatsvinden. De Wzd functionarissen gaan hier samen met de professionals mee aan de slag, zodat in 2021 alles administratief is verwerkt. In 2020 is er een begin gemaakt met het scholen van professionals.
Naast de theorietoets volgen professionals een interactieve webinar dat meer op de inhoud van de wet ingaat, in de vorm van casuïstiekbesprekingen. Amstelring ontwikkelde de webinar zelf, zodat deze volledig op de organisatie en doelgroep is toegespitst. In 2021 wordt er verdere aandacht aan deze scholingen besteed, zodat alle professionals de module Wzd hebben afgerond, waardoor de kennis en bewustwording er is bij de professionals. In de praktijk zal er een volgende uitdaging ontstaan. ‘Hoe kunnen we de deuren open houden voor de bewegingsvrijheid van de bewoners, maar daarnaast ook de veiligheid garanderen’. In het komende jaar zullen we dan ook moeten gaan bekijken welke rol de woonzorgtechnologie op dit gebied kan spelen.