Het betreft de toediening van systemische therapie door wijkverpleegkundigen door middel van injecties. Vanaf oktober krijgen patiënten met een multiple myeloom behandeling met medicatie thuis. Het gaat alleen om toedieningen die onder verantwoordelijkheid van het ziekenhuis veilig thuis kunnen. De oncoloog bespreekt en besluit samen met de patiënt of dit mogelijk is. De patiënt blijft gedurende de behandeling onder controle van de oncoloog, maar hoeft minder vaak naar het ziekenhuis.
“We zijn verheugd over de samenwerking met Amstelring Wijkzorg, Zorgbalans en ook met zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Dit is de basis om steeds meer zorg naar huis te krijgen”, aldus Jansen. Een team van verpleegkundigen van het Spaarne Gasthuis, Zorgbalans en Amstelring maakten de afgelopen periode afspraken zodat wijkverpleegkundigen deze injecties kunnen geven. “In de toekomst hopen we dit verder uit te breiden met andere oncologische medicatie.”
Susan van Os, eindverantwoordelijke van Amstelring Wijkzorg, is blij met deze ontwikkeling. “Door deze samenwerking vallen muren weg en beweegt de zorg mee met de patiënt. We zien bij de Wijkzorg een toename van kankerpatiënten. Onze zorgprofessionals zijn uitstekend toegerust om deze gespecialiseerde zorg thuis te leveren. We merken dat het patiënten en mantelzorgers enorm ontlast.”
Volgens Jan-Willem Hofman van zorgverzekeraar Zilveren Kruis past deze stap mooi binnen de focus van alle betrokkenen om de juiste zorg op de juiste plek te leveren. “Veel mensen vinden het prettig om in de eigen vertrouwde omgeving behandeld te worden. Zij ervaren dat deze zorg hen meer regie op hun leven, flexibiliteit en comfort geeft. Daarom vinden wij chemotherapie thuis belangrijk. Natuurlijk alleen als dit medisch verantwoord is en de thuissituatie het toelaat. Zorg thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet.”