Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen

Met een zorgprofiel voor langdurige zorg in een verpleeghuis of kleinschalige groepswoning kunt u ook zelf uw zorg regelen. En soms zelfs thuis blijven wonen. U vraagt dan een persoonsgebonden budget (pgb) aan. We geven uitleg.

Bel 088 – 97 20 200 voor persoonlijk advies over het pgb.

Wat krijgt u met een pgb?

Bij een persoonsgebonden budget (pgb) heeft u een budget waarmee u zelf zorg inkoopt. U regelt alles zelf, stelt de zorgbeschrijvingen op en de zorgovereenkomsten. Ook stuurt u de zorgverleners aan en legt verantwoording af over de zorgkwaliteit en het budget.

Met een pgb heeft u de keuze uit de onderstaande zorg:

Woont u met een pgb in een verpleeghuis? Houd er dan rekening mee dat uw maaltijden, vervoer naar een behandeling of dagbesteding niet zijn geregeld. Ook uw woonkosten en -lasten betaalt u zelf. Heeft u algemeen medische zorg nodig? Dan loopt dat via uw zorgverzekeraar.

Met een pgb in een aanleunwoning wonen is ook mogelijk. U betaalt dan net als thuis zelf uw woonlasten en met het pgb uw zorgkosten.

Eigen bijdrage pgb

Bij een pgb betaalt u maandelijks een eigen bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Hoeveel uw eigen bijdrage is, wordt vastgesteld door het CAK. U betaalt de eigen bijdrage rechtstreeks aan het CAK. Het CAK kan uw bijdrage ook inhouden op uw uitkering of pensioen.

Benieuwd wat uw eigen bijdrage wordt? Het CAK bepaalt de hoogte van uw  eigen bijdrage aan de hand van uw zorgprofiel, leeftijd, gezinsinkomen en gezinssamenstelling. Maak hier een proefberekening.

Het toegekende pgb geldt maximaal 1 kalenderjaar. Heeft u minder of meer van uw pgb uitgegeven, dan wordt het verschil achteraf door het CAK met u verrekend.

Contact

Heeft u vragen over pgb of hulp nodig bij het aanvragen een pgb? Bel met onze Zorgexpert: 088 – 97 20 200 of stuur een mail.