Het gaat over de kansen die de ouderenzorg biedt. Niet alleen kansen voor mensen met een hbo- of vmbo-zorgdiploma, maar ook voor statushouders en leerlingen uit het vso, praktijkonderwijs en mbo-entreeopleidingen. De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bood de aanwezigen een brochure aan 'Talent benut, met goede voorbeelden van zorgorganisaties die banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt'.
De Venser en andere verpleeghuizen van Amstelring hebben goede ervaringen met het naar werk toeleiden van mensen die (nog) geen zorgdiploma hebben. Een groot deel van het succes komt door de zorgvuldige screening vooraf. Bijvoorbeeld via het voorschakeltraject van Nieuwzorg, gesprekken met een loopbaanadviseur en een talentenscan. Via die scan worden de intentie, leerbaarheid en groeipotentie van de kandidaat onderzocht. Als de kandidaat eenmaal aan de slag is, is persoonlijke en intensieve begeleiding door een praktijkopleider van Amstelring cruciaal voor behoud van de medewerker.
- Op de foto bovenaan dit artikel staat Shoelaigha en dit is haar verhaal.
- Op de kleine foto in het artikel staan Kathlyn en Paul, met tussen hen in staatssecretaris Tamara van Ark.
Bij Amstelring zijn mensen welkom die niet per se over een zorgdiploma beschikken, maar wel het hart op de juiste plaats hebben, die zich willen inzetten voor (zeer) kwetsbare ouderen en die leerbaar zijn. Lees de verhalen van medewerkers die deze stap succesvol zette, in onze online-serie Waar een wil is, is een baan.
Mensen zonder zorgdiploma stromen na de screening bij Amstelring vaak in als Medewerker Wonen en Welzijn. Soms kan een kandidaat direct de BBL opleiding tot Verzorgende IG gaan volgen.
Een medewerker Wonen en Welzijn ondersteunt het zorgteam in het creëren van een gezellige woonomgeving. De medewerker vervult een spilfunctie in de gemeenschappelijke huiskamers van de verpleeghuizen. Voor deze functie is geen zorgdiploma vereist, wel een opleiding op VMBO niveau en de motivatie om je te blijven ontwikkelen. Amstelring biedt een training aan van 8 dagdelen waarin de kandidaat leert over ouderen, ziekten die veel bij ouderen voorkomen, hygiëne, voeding, gastvrijheid en omgaan met dementie.
Het tekort aan personeel is een van de grootste uitdagingen voor de sector Zorg en Welzijn. In 2018 lanceerde het ministerie van VWS het actieprogramma Werken in de Zorg. Extra middelen voor leerwerkplekken en omscholing, 28 regionale actieplannen van werkgevers en onderwijsinstellingen én een landelijke campagne, moeten de personeelstekorten in de zorg aanpakken.
De ministeries van VWS en SZW spraken in 2018 met Actiz, VGN, Sectorraad Praktijkonderwijs, de PO-Raad, LECSO, Divosa, UWV, CNV Zorg en Welzijn en RegioPlus de intentie uit, er voor te zorgen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt echt de kans krijgen op werk in de zorg. Bijvoorbeeld mensen met een beperking, leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (vso), het praktijkonderwijs (PrO) en mbo-entree, mensen die langdurig een bijstandsuitkering hebben en statushouders.