Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content

Blog wijkzorg

Afbeelding van Blog wijkzorg

Welkom bij de blog!

Mariëlle neemt je graag mee in haar ervaringen in de wijk. Lees je mee met onze blogs?

Wat een mooi vak

En zo zit je ineens aan tafel bij een talkshow op Nederlandse televisie. De aanleiding is het artikel in de krant waar ik aan deel heb genomen. Het item over de crisis in de wijkverpleging, is deze week ook uitgebreid aan bod gekomen in de krant. Het is bijzonder spannend en een leuke ervaring om hier te zitten. Samen met mijn ‘baas” Inge zit ik aan tafel. We hebben de punten die we graag op tafel willen, van te voren besproken. Helaas hebben we maar 12 minuten, tijd die wij delen met mantelzorger en een politica.

Het is een gezellige drukte in de tv studio,alle overige gasten druppelen langzaam binnen, we krijgen wat te eten en te drinken en dan ga ik in de visagie. Een flinke laag make up, ik lijk wel 10 jaar jonger, geen rimpel meer te zien! Wanneer de regisseur Kevin bij ons komt zitten, gaat de voorbereiding beginnen. Wat is de bedoeling, wie komt er aan het woord en wanneer. Strakke planning voor opname van de live show.

Dan is het zover en gaan we de studio in, we zijn bij het tweede item aan de beurt. Ik voel me licht gespannen, maar vol goede energie. wanneer we aan de beurt zijn benoem ik allereerst hoe fantastische baan ik heb. Ik probeer de zorgvragen nog te benoemen en de taken die ik heb. Maar helaas kan ik niet alles op tafel krijgen wat ik graag zou willen. Inge vertelt over de urgentie van de wijkverpleging en dat wij maar 10% van de gelden krijgen, de uitstroom van 65 plussers en de krapte op de arbeidsmarkt. 

Hoe krijgen wij het vak van (wijk) verpleegkundige nou toch beter op de kaart?

Dat is de grote vraag. Het is het mooiste beroep wat er is. Elke dag het verschil maken , in de vaak kwetsbaarste periode van iemands leven. De cliënt en de mantelzorger ondersteunen om het leven leuk te houden. Iemand weer een richting in krijgen na een zware operatie. Chemotherapie thuis, zodat cliënten niet naar het ziekenhuis hoeft. Weer zelfstandig worden na bijvoorbeeld een val . Of het zelf leren zorgen voor een aangelegd stoma. Omgaan met je diabetes, of ondersteunen in de laatste levensfase. In de wijk gebeurd het allemaal.

Het is nooit saai, elke dag is anders, je helpt ook de toekomstige zorgprofessionals bij het leren en uitvoeren van dit mooie vak. Ik zeg tegen al mijn collega's, schreeuw het uit, hoe mooi dit vak is. Pak je verantwoording en maak gebruik van je professionele autonomie.

En als de politiek dan gaat zorgen voor de financiële waardering en de zorgverzekeraars, ons wat meer vertrouwen gaan geven, dan moeten er toch genoeg nieuwe collegas dit vakken willen beoefenen. 

 

Lieve groet Mariëlle.

Benieuwd naar de oudere blogs? Lees hieronder snel verder

Revalidatie

(Kwetsbare) ouderen

Bijzondere verhalen

Een leven lang leren

Palliatieve en terminale zorg