Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Mantelzorg hoeft u niet alleen te doen

Maar liefst 1 op de 3 mensen in Nederland neemt de zorgtaken voor een naaste op zich. Aan mantelzorg wordt vaak vele uren per week besteed. Is het netwerk van de mantelzorger klein, dan kan hij of zij er soms zelfs alleen voor staan.

Overbelasting


foto: Saar aan huis
De mantelzorger kan uiteindelijk overbelast raken door de intensieve combinatie van zorgen voor de ander en de invulling van het eigen leven. Lies Kerkstra is sinds een aantal jaren mantelzorger voor haar 97-jarige tante. “Mijn tante woont nog zelfstandig in een appartement, met wijkzorg, huishoudelijke hulp en mijn inzet van een aantal bezoeken per week. Maar de dementie haalt haar nu in, dat is eigenlijk het moeilijkste. Niet alleen voor haar, maar voor ons beiden”, vertelt Lies. “Zo is een tandartsbezoek en aansluitend ‘s avonds samen eten, toch een hele onderneming. Dan is het ineens al negen uur als ik weer vertrek. Mijn tante begrijpt niet meer wat ik allemaal voor haar doe. Ik vind het heel lastig om uit te spreken, dat er een eind komt aan wat ik nóg meer kan doen.”

Loslaten

Toegeven dat je het niet meer bolwerkt en om hulp moet vragen, is voor veel mantelzorgers lastig. Grenzen worden verlegd en de hulpvraag uitgesteld. Eerder werd Lies door een medewerker van Amstelring Ledenservice geattendeerd op aanvullende mantelzorg van Saar aan Huis. “Mijn grootste twijfel om hulp te vragen was: wie krijg je over de vloer? Je durft het bijna niet los te laten. Maar die twijfel was ongegrond. Na de aanvraag werd ik gebeld door de regiomanager van Saar aan Huis. Het was een fijn gesprek, waarin ik al een beetje kon vertellen over mijn tante. Zij maakte heel slagvaardig een afspraak. Ze is op bezoek gekomen toen ik ook bij mijn tante was, om een indruk te krijgen van de situatie en om de hulpvraag duidelijk te krijgen. Ik was zo blij dat zij de tijd nam om mijn tante echt te leren kennen.”

De klik

“De regiomanager ging vervolgens op zoek naar een Saar die bij mijn tante en onze hulpvraag zou passen. Drie Saars werden voorgesteld, waarmee mijn tante en ik een kennismakingsgesprek hadden. Het belangrijkste was: met welke Saar zou het klikken? Inmiddels komt iedere vrijdagmorgen een heel lieve Saar bij mijn tante op de koffie. Aan gespreksstof geen gebrek! Samen smeren ze boterhammen en na de lunch vertrekt Saar weer. Ik ontvang dan direct een appje van haar met een klein verslag van de ochtend. Zo heeft Saar aan Huis dat geregeld. Op vrijdag kan ik het dus echt even loslaten en heeft mijn tante het gezellig gehad.”

Saar aan Huis

Saar aan Huis is gespecialiseerd in particuliere aanvullende zorg in de vorm van mantelzorg en respijtzorg, aanvulling op thuiszorg en dementie-ondersteuning. Vanuit inmiddels 50 vestigingen ontvangen ruim 3.400 cliënten door heel Nederland hulp van een Saar. De missie van Saar aan Huis is ouderen helpen zo lang mogelijk, prettig en verantwoord thuis te laten wonen én zelf regie te houden. Dat lukt met de inzet op maat van betrokken en respectvolle Saars en ook Brammen (mannelijke Saars), die begrijpen wat iemand nodig heeft. Behalve aanvullende mantelzorg thuis biedt Saar aan Huis ook ondersteuning in woonzorgcentra en verpleeghuizen.

Vergoeding

Saar aan Huis komt in overleg minimaal 2 uur per week aan huis, waarbij ook contact wordt onderhouden met de familie. Het uurtarief wordt vastgesteld op basis van de zwaarte van uw zorgvraag. Heeft u een indicatie voor een persoonsgebonden budget (PGB), dan adviseert Saar aan Huis u over de zorgmogelijkheden. Uw zorgverzekeraar kan u meer vertellen over een eventuele vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering. Ontvangt u geen vergoeding? Dan is korting op het uurtarief mogelijk via het lidmaatschap van Amstelring Ledenservice. Een Saar is uitgebreid gescreend en altijd in het bezit van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Kunt u zelf aanvullende mantelzorgondersteuning gebruiken of bent u mantelzorger en groeit de zorg u boven het hoofd? Vraag een gesprek aan en verken de mogelijkheden van een Saar aan Huis in uw situatie.

Artikel uit Amstelring Plus 2 - mei 2024