Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Zwangerschapskwaaltjes

Met welke zwangerschapskwaaltjes kun je te maken krijgen tijdens je zwangerschap? We zetten een aantal kwaaltjes voor je op een rijtje.

14 februari 2018

Misselijkheid

Misselijkheid is misschien wel het meest bekend als kwaaltje. Dat hoeft niet alleen ‘s ochtends te zijn, het kan net zo goed dat je de hele dag misselijk bent. Meestal duurt misselijkheid drie tot vier maanden, maar misselijkheid kan ook de hele zwangerschap aanhouden.

Vaak plassen

Onder invloed van hormonen moet je opeens vaak plassen. Wanneer je kindje in je baarmoeder is volgroeid, drukt de baarmoeder op de blaas, waardoor je ook regelmatig moet plassen.

Pijnlijke borsten

Onder invloed van hormonen veranderen ook je borsten. Ze nemen geleidelijk aan in omvang toe en helaas zijn je borsten daardoor vaak ook gevoeliger en pijnlijker. Na een maand of vier vermindert dit weer.

Stemmingswisselingen

Al die veranderende hormonen veroorzaken soms behoorlijk wat stemmingswisselingen. Sommige partners vragen zich af waar die plotselinge huilbui van hun zwangere vrouw opeens vandaan komt, maar dat weet ze zelf vaak ook niet.

Vermoeidheid

Er groeit een klein kindje in je buik en dat proces vraagt enorm veel van jouw energie. Vandaar dat je regelmatig last hebt van vermoeidheid.

Bandenpijn

Je baarmoeder zit met banden vast in het kleine bekken. Deze banden rekken op naarmate de baarmoeder groter wordt. Onverwachte bewegingen kunnen een scherpe, stekende pijn in je onderbuik veroorzaken: bandenpijn. Dit is onschuldig, maar luister naar je lichaam en forceer niets.

Brandend maagzuur

Als gevolg van de groter wordende baarmoeder krijgt de maag steeds minder plaats. Zeker aan het einde van de zwangerschap. Dit veroorzaakt brandend maagzuur. Vermijd daarom bijvoorbeeld koolzuurhoudende dranken, scherpe kruiden en sinaasappelsap. Dit prikkelt de maag.

Vocht vasthouden

In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, is het juist beter om veel te drinken wanneer je vocht vasthoudt. Daardoor kan je lichaam het vocht beter afvoeren.

Deze voorbeelden van zwangerschapskwaaltjes zijn zeker niet volledig. Wanneer je een zwangerschapscursus volgt, komt dit onderwerp ook aan bod. Naast dat je je voorbereidt op de bevalling, is het fijn dat je met andere aanstaande moeders ervaringen uit kunt wisselen.